Românii primesc o altă veste bună în ceea ce privește nivelul salarial pe care România va trebui să îl atingă. Introducerea salariului minim european este așteptată cu sufletul la gură mai ales de către cei cu venituri mici.
Deși a fost nevoie de aproximativ doi ani de negocieri, s-a luat o nouă decizie în ceea ce privește salariul minim pe care fiecare țară a Uniunii Europene va trebui să îl ofere angajaților din toate domeniile de activitate. Această modificare a fost luată în calcul din dorința de a le oferi oamenilor un ajutor în plus, mai ales din momentul în care prețurile au început să crească considerabil.
VEZI ȘI: CRESC SALARIILE CU MII DE LEI. CINE SUNT ROMÂNII CARE VOR BENEFICIA DE MAJORARE
Fiecare țară din UE va fi nevoită să adopte un salariu minim în funcție de veniturile statului dar și în funcție de gradul său de dezvoltare. În acest moment, România oferă un salariu de 515 euro brut, clasând-o pe locul trei în topul celor mai mici salarii din Uniunea Europeană. Țări precum Franța și Germania le oferă muncitorilor un salariu minim de trei ori mai mare decât cel din România.
„Nu stabilim un salariu minim universal. Există clar o indicație cu privire la traiectoria ascendentă a salariilor minime din țările care le au în acest moment pe cele mai scăzute din Uniunea Europeană de a crește salariul minim către media europeană. Noile state membre au de departe cele mai mici salarii minime, care sunt cumva în situația de a prinde din urmă nordul mai productiv sau țări cum ar fi Germania sau Franța”, a declarat Dragoș Pîslaru, președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European.
Printre recomandările specialiștilor se numără și ponderea pe care salariu minim al cetățenilor români ar trebui să o aibă. În mod normal, românii ar trebui să beneficieze de un salariu egal cu 60% din salariu mediu brut al statelor care fac parte din Uniunea Europeană.
Pentru a respecta noile reguli, toate statele care fac parte din Uniunea Europeană vor avea la dispoziție maxim doi ani. În acest timp, specialiștii sunt datori să facă toate calculele necesare și să pună în practică un plan bine pus la punct. România va fi nevoită să modifice în această vară și Codul Muncii, deoarece muncitorii care au copii trebuie să beneficieze de un program mult mai flexibil.